Устаткування К-16

Урок № 55. Сковороди газові.
Опрацювати конспек:
Сковорода газова секційно-модульна СГСМ- 0,5 з безпосереднім газовим нагріванням. Складається із робочої чаші прямокутної форми, яка облицьована кожухом, покритим світлою емаллю. Між робочою чашею та кожухом прокладено шар теплоізоляції. Чаша обігрівається за допомогою камери згоряння, розміщеної під нею. В камері згоряння установлені багатосоплові пальники з трубчастою насадкою і вторинні ви­промінювачі, виконані із вогнетривкої кераміки. Робоча чаша невстановлена на двох тумбах. У першій тумбі розміщено пере­кидний механізм, який дає можливість перевертати робочу чашу на 180°, у лівій — приладовий відсік, у якому розміщено газопровід, елементи газової автоматики та блок п'єзоелек­тричного розпалювання.

Рис.Сковорода газова секційна модульна з безпосереднім нагріванням СГСМ-0,5:
1 — опора, що регулюється по висоті; 2 — газохід; 3 — шибер;
4 — чаша; 5 — керамічні випромінювачі; 6 — кришка;
7 — трубчаста насадка пальника; 8 — рукоятка кришки;
9 — камера згоряння; 10 — маховик обертального механізму;
11 — пальник
Сковорода має систему автоматизації регулювання, яка здійснюється блоком 2АРБ-1 і терморегулятором ТР - 4К, чутливий елемент якого розміще­ний ззаду робочої чаші, а лімб виведено на панель приладового відсіку.
Місткість чаші становить 90 дм3 (л), площа поду — 0,5 м2, трива­лість розігрівання до температури 350 °С — 30 хв., діаметр труби газопроводу — 20 мм.
Сковорода з непрямим нагріванням СНГ-0,3. Сковорода СНГ-0,3 відрізняється від сковороди СГСМ-0,5 тим, що її чаша обігрівається за допомогою проміжного теплоносія — мінерального масла, яке нагрівається безполуменевими пальниками, розміщеними в камері згоряння під дном апарата. Головна перевага проміжного теплоносія — рівномірне обігрівання робочої чаші будь-якої потужності.
Сковорода являє собою двостінну чашу з внутрішньою чавунною і зовнішньою сталевою поверхнями, простір між якими утворює сорочку, яка заповнюється мінеральним маслом.
Масло заливається через отвір, розміщений на верхній бор­товій поверхні і закривається пробкою зі щупом, за зволо­женістю якого можна дізнатися про кількість мінерального масла в сорочці.
Масло зливається через зливну трубку, яка в процесі експлуатації закрита пробкою. Сковорода закривається відкидною кришкою. Для видалення із сорочки повітряної пари передбачено патрубок зі знімним збірником конденсату.

Рис. Сковорода газова з непрямим нагріванням СНГ-0,3:
1 — тумба ліва; 2 — трансформатор; 3 — шланг гумовий; 4 — панель ке­рування; 5 — кран блокувальний;
6 — цапфа ліва; 7 — кронштейн криш­ки лівий;
8 — сорочка для теплоносія; 9 — сітка" для смаження у фритюрі; 10 — деко; 11 — кришка, 12 — корпус;
13 — кронштейн кришки правий; 14 — цапфа права;
15 — черв'ячний сектор; 16 — маховичок; 17 — тумба права; 18 — патрубок зливання проміжного теплоносія; 19 — газовий пальник; 20 — соленоїдний клапан;
21 — електромагнітний клапан; 22 — кран переносного пальника; 23 — кран газовий
Правила експлуатації сковорід.Перед включенням сково­роди необхідно перевірити її санітарний стан, тягу. Потім відкрити накидний кран, який розміщений перед апаратом. Після цього запалити переносний запальник або натиснути кнопку приладу п'єзоелектричного розпалювання і запалити стаціонарний запальник, натиснувши на пускову кнопку при­ладу автоматики.
Коли запальник загориться і нагріє датчик, кнопку відпус­тити, перекрити подавання первинного повітря і відкрити кра­ни пальників, які нагрівають робочу поверхню. По досягненні заданої температури сковороду змастити жиром, укласти напівфабрикати і смажити як без кришки, так і під закритою кришкою.
Для експлуатації сковорід з проміжним теплоносієм на­строювання системи автомати регулювання установлюють на температуру, яка на 25—30 °С вища необхідної температури харчового жиру в робочій чаші; не можна установлювати верхню температурну межу вище 260 °С, бо мінеральне масло при цьому може спалахнути.
Сковороду СНГ-03 не можна залишати в нахиленому положенні тривалий час, бо мінеральне масло густіє при темпера­турі 16—17 °С.
Мінеральне масло циліндрове марки 52 (вапор) перед заливанням у сорочку необхідно зневоднити, повільно нагріва­ючи до температури 100 °С протягом 1 год. і витримуючи при цій же температурі 1 годину. Після цього масло нагріти до 200 °С протягом 1 год. і витримати при цій температурі 1 год., потім залити в сорочку сковороди.
У процесі експлуатації сковорід з непрямим нагріванням необхідно стежити, щоб трубка, призначена для виходу повіт­ря і пари теплоносія із сорочки, була відкрита, а під нею містився збірник конденсату.
За 15—20 хв. до закінчення роботи закрити крани газових пальників, розвантажити сковороду, відкривши кришку, в разі потреби обертати механізм перекидання, дотримуючись обережності.
Причому, щоб під час розвантажування не обпектися жи­ром, рукави на спецодязі обслуговуючого персоналу повинні бути застебнуті на кистях. У процесі експлуатації сковороди необхідно користуватися спеціальним інвентарем (лопатки, кухарські виделки та ін.). Руки обслуговуючого персоналу повинні бути сухими.



Немає коментарів:

Дописати коментар